Всички гости са поканени на следобедно тържество - 38-ия рожден ден на Виктория Бекъм миналия април. И никой от тях не казва, че всъщност торта няма да има. Пред очите изнасят бяла квадратна чиния с нарязани плодове и най-отгоре малини - най-любимата храна на семейство Бекъм.
Това не е шега с една от най-одумваните жени в Америка. А начин на живот.
Отдавна тя има разработена индивидуална програма за тренировки и хранене. Прави ги Рей Кибартас - фитнес инструкторът на звездите. Той е популярен и като личния диетолог на Мадона.
Преди 3 години Кибартас включва малините в менюто на Бекъм. По това време тя е бременна с четвъртото си дете - дъщеря Харпър. И
пие по половин
литър сок от
червените плодове,
който се препоръчва при чести повръщания. Освен това малините се консумират и от спортисти и от хора на диета.
Затова и сега Виктория продължава да ги яде. Дотолкова много, че ги вмества навсякъде. Дори и в модата. Тя има цяла модна линия от рокли и джинси в характерния малинов цвят.
И това не е всичко. Разбрала веднъж ползата от плода тя прибавя малини и в дневната си козметика.
Всъщност малко известно е, че от семките на малините се извлича масло. Това се случва чрез технологично студено пресоване - без прилагане на висока температура, за да се запазят всички ценни качества на плода.
Цветът му е златисто жълт като на зехтин и
има лек аромат
на трева
Маслото от малинови семки прониква дълбоко и овлажнява кожата в продължение на поне едно денонощие. Например синтетичните продукти запушват порите. Всъщност това масло попива добре, но в същото време кожата остава леко мазна.
Суровината в момента се изкупува от най-престижните и луксозни компании в бюти бранша. Причината е, че маслото има естествен слънцезащитен фактор - между 28 и 50, и така защитава кожата от ултравиолетовите лъчи.
Единственото масло, което има по-висок фактор, е маслото от ему. За него се твърди, че е два пъти по-голям от малиновото - 100.
Франц Гретър, химик от Швейцария, прави изследвания на тези масла в лабораторията си през 1938 година. И установява, че съдържа приблизително 30% от омега 3 и 54% от омега 6 мастни киселини, които действат омекотяващо и хидратиращо на кожата. Това са мастни киселини, които са
много полезни за
растежа на клетките
и тяхното
възстановяване
Според някои проучвания точно омега 3 и 6 мастни киселини спомагат за по-бързото заздравяване на рани. И съдържа изключително високи нива на алфа- и гама-токофероли (витамин Е) и витамин А.
Един от изводите, до които стигат дерматолозите, е, че продуктът е достатъчно добър да се използва на плажа. Подходящ е и за деца.
Малиновото масло помага и при вече изгоряла или зачервенаот слънцето кожа. (Какво друго трябва да направи човек - четете в карето долу.)
Няколко капки към шампоана или балсама за коса (около 20 капки за 100 мл) правят косата и скалпа по-здрави.
Прибавя се и към
пастата за зъби
Защото малиновото масло спира развитието на бактерии при възпаления в устната кухина.
Други продукти с естествен защитен фактор са сусамовото масло и маслото от карите.
Първото е подходящо за суха, смесена и застаряваща кожа - съдържа витамин Е, лецитин, метионин, минералите калций, магнезий, фосфор. Благодарение на това и на естествените си антиоксиданти сезамол и сезамолин забавя стареенето на клетките. Но естественият му фактор е твърде нисък - 2.
Маслото от карите се получава се от плодовете на африканско дърво и има естествен фактор до 4. Толкова е факторът и на кокосовото масло.
Някои видове масла (бергамот, лимон, кедър) са фоточувствителни, така че не ги нанасяйте, ако ще се излагате на слънце. В противен случай - кожата ви ще стане на петна.
Без алкохол на плажа, обезводнява
- Не се къпете с прекалено топла вода.
- Не използвайте гъба.
- Пийте много течности - вода, сокове, айрян. Без алкохол, защото той има дехидратиращо действие.
- 80% от дневното ви меню трябва да се състои от сурови плодове, зеленчуци и ядки.
- Не консумирайте месо и млечни продукти, тъй като отделят амоняк, а той причинява бръчки.
РЕЦЕПТА
Крем за бърз и полезен тен
Продукти:
50 мл малиново масло
50 мл кокосово масло, което придава хубав аромат
30 г какаово масло, което помага за шоколадов загар
20 мл сусамово масло
Начин на приготвяне:
1. Разтопете какаовото и кокосовото масло на водна баня в стъклен съд.
2. Прибавете сусамовото и малиновото масло, когато станат напълно течни.
3. Разбъркайте добре и изсипете маслото в подсушено шише.