Аргановото масло от мнозина се приема за „течното злато“ на Мароко. Маслото се добива от дървото арган, което вирее единствено в югозападната част на североафриканската държава, наричат го още дървото на живота. Насажденията с арганови дървета са под закрилата на UNESCO, поради уникалността им и качествата на маслото, което се добива от семките на плодовете им.


За добиването на един литър масло са необходими около 32 кг плодове от арган, което се равнява на годишната реколта от едно дърво. В Мароко – аргановите насъждения се отглеждат изключително естествено, а маслото се получава ръчно.


Познати са множество ползи на аргановото масло за здравето и красотата. Смята се, че то стабилизира нивата на холестерол, спомага регулирането на кръвното налягане, подпомага чернодробната функция, стимулира клетъчния обмен и подобрява междуклетъчния материал...


Аргановото масло е богато на витамин Е, който се смята от научната общност за най-ефективния и доказан антиоксидант. Тази съставка придава на маслото противовъзпалително действие, което обяснява полезния му ефект при кожни проблеми като екземи, лишеи, акне, псориазис и изгаряния. Аргановото масло има свойството да неутрализира свободните радикали и предпазва съединителната тъкан от изменения, не само заради наличието на витамин Е, но и заради съдържанието на антираковото вещество – скотенол.


Действието на аргановото масло може да се определи и като специализирано за запазване младежкия и свеж вид на кожата. Стареенето на кожата в много по-голям процент се дължи на възпалителните процеси в слоевете й, срещу които помага витамин Е. Той има и предпазващо действие срещу другия по-популярен фактор за стареенето на кожата - въздействието на слънчевите лъчи.


Аргановото масло съдържа още витамин А и полезни ненаситени мазнини, които му придават качеството вече на мощен поддържащ младостта на кожата комплекс. Тези полезни съставки подобряват микроциркулацията на кожата и същевременно я овлажняват по естествен начин, като запазват влагата й отвътре. Освен че предотвратява появата на нови бръчици, аргановото масло спомага изглаждането на кожата там където ги има. Нещо не по-маловажно за жаркото лято – маслото спира образуването на пигментни петна.


Като растителен продукт аргановото масло съдържа и ценни фенолови съединения, които са известни с действието си срещу свободните радикали - главните виновници на стареенето, възпалителните и анормалните процеси в слоевете й.


Аргановото масло се прилага, както в козметичните продукти, така и в локални лекарствени средства за терапия на кожни проблеми и изгаряния. Маслото успокоява  и предотвратява появата на зачервяването. Изключително подходящо е за грижа за сухата кожа и напуканите устни.


„Течното злато“ на Мароко има и ревитализиращо и мощно действие срещу гъбички и бактерии, както по кожата, така и по ноктите. Освен това аргановото масло подхранва нокътната плочка и кожички като им придава привлекателен и здрав вид.
 



Аргановото масло е полезно и за косата. Установено е, че косъмът абсорбира аргановото масло 4 пъти по-бързо от кожата и ноктите, което е непостижимо за нито един от продуктите на силиконова основа. Ненаситените мастни киселини в него стимулират подхранването на космените фоликули. Косата, обгрижвана с арганово масло, остава хидратирана, защитена от ултравиолетовите лъчи на слънцето, косъмът е цял, гладък и с блясък, последното в резултат на стимулирания от „течното злато“ синтез на колаген.


Аргановото масло не само придава обем и жизненост на косата, но и облекчава състояния като сухота и сърбеж на скалпа.


Казват че мароканките са едни от най-хубавите жени. Може би не е случайно и въпрос на привилегия е да черпиш от силата на аргановото масло?!...