Автор
Woman.bg

Лененото масло е на почит в кухнята на Иван Звездев

Лекарите отдавна говорят за полезните свойства на лененото масло по отношение на сърцето, кръвоносните съдове, мозъка, намаляването на холестерола, придобиването на повече енергия и издръжливост, подобряване състоянието на ставите и костите, на кожата, косата и ноктите.

А какво мислят за този прозукт, познат отскоро на нашия пазар, хората, които пряко се занимават с приготвянето на храна?

Попитахме известния тв водещ Иван Звездев директно в неговата прочута кухня.

Какви мазнини използвате, когато готвите, и защо точно тях?

Когато се готви, се ползва предимно олио и масло. Когато става дума за салати и студени супи, винаги наблягам на зехтина и най-вече на лененото масло.

Миналата година случайно ми попадна една опаковка ленено масло и оттогава все повече се очаровам от вкусовите и антиоксидантните му свойства. В последствие разбрах, че е много богато на омега-3 ненаситени мастни киселини, а те са незаменими за нашия организъм.

Много често говорите от екрана за здравословно хранене. В какво по-конкретно се изразява то, според вас? Запознат ли сте с Критската диета и ползата от омега-3 мастните киселини?

За здравословното хранене ще се говори, докато свят светува. То означава разнообразие. Трябва да се консумират много зеленчуци и плодове, каквито в България има в изобилие. След това са рибата и леките бели меса. После идват различни ръжено-пшенични хлябове - те са богати на влакнини (по-известни с чуждицата "фибри").

Познавам Критската диета много добре. Тя не е просто критска, а и средиземноморска. Благодарение на многото студено пресовани масла и тоновете риба, които се консумират, сърдечно-съдовите заболявания в страните от средиземноморието са с многокртно по-ниски нива от тези на Балканския полуостров например.

Колкото по-често включваме студено пресовано растително масло в менюто, толкова по-добре за нас. Едни от най-полезните съставки са омега-3 мастните киселини. Те се наричат още "есенциални", защото трябва да се внасят в организма чрез храната - той не може да си ги произвежда сам. Затова тези ценни мазнини трябва да бъдат набавяни от други хранителни източници, като лененото масло например.

При кои храни и в какъв вид да се използва лененото масло? Вие какво масло препоръчвате?


Щастлив съм, че на нашия пазар вече има ленено масло, защото чрез него се разнообразява менюто ни. Освен за поръсване на всекдневната салата, го използвам и за риба, пица, питки и много други ястия.

Към рибата го добавям като намазвам с него кожата - така тя става по-вкусна и полезна. След изпичане на пицата или питката се намазва коричката и тя става особено приятна и вкусът се запомня за дълго време.

Аз лично винаги използвам лененото масло на Барлийнс - Flax Oil, поради една малка подробност. Лененото масло е "капризно" на съхранение. Единственият начин да се запазят максимално свежестта и полезните му свойства е използването на черни непрозрачни опаковки с висока плътност.



Предложете ни някоя по-лесна рецепта с ленено масло.

Във връзка с настъпващата пролет ще дам една пролетна рецепта - тартар от коприва: 750 г коприва се измива и бланшира за няколко минути във вряща вода. Охлажда се, отцежда се и се нарязва на ситно. Към копривата добавяме 1 връзка листа мечи лук, 1/2 връзка копър, 100 г смлени орехи и една кофичка цедено кисело мляко. Поливаме с ленено масло, посоляваме и разбъркваме.

Източник: Седмичен Труд