Автор
Woman.bg

Маслата, които са задължителни за диетата ни

Стотици пъти сме чували, че мазнините са нещо лошо.

Но в действителност това важи само за някои от тях, като транс-мазнините и наситените. Те наистина влияят негативно на здравето.

Два други вида мононенаситени и полиненаситени мазнини обаче могат да подобрят здравословното състояние като намалят нивото на липопротеин с ниска плътност (LDL) или т. нар. лош холестерол. Така те помагат на тялото да усвоява витамини и дори предпазват от някои проблеми с очите.

Естествено, никой не ни казва да започнем да надигаме бутилката със зехтин (дори и здравословните масла си имат калории все пак), но добавянето на малки дози в храната носи своите ползи за здравето, при това без да нарушава сериозно диетата ни.

Ето на какво да заложим:

Зехтин

Може ли салатният дресинг да промени живота ни? Всъщност не, но поръсването на салатата с две супени лъжици зехтин може да намали риска от проблеми със сърцето.

Изберете върджин или екстравърджин видове, защото те са по-малко обработени и са по-подходящи за диета за здраво сърце.

А и не само за него – изследователи от университетите в Гранада и Барселона открили, че люспите на маслините могат да предотвратят злокачествено заболяване на дебелото черво и да намалят риска от някои видове рак на гърдата.

Рибено масло



Още един ключов компонент от полезните за сърцето храни, защото съдържа омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от сърдечни заболявания, сърдечна недостатъчност и нарушения на сърдечния ритъм.

Освен това изследвания сочат, че рибеното масло може леко да понижи и кръвното налягане.

Ползите от него не свършват дотук – две независими проучвания откриват, че то може да помогне на очите.

Според Британската асоциация по офталмология рибеното масло, което се приема директно с храната чрез рибата, а не на капсули, може да предотврати нарушения на зрението, които се появяват с възрастта.

Според учени от Харвард пък рибеното масло пази и от синдрома на сухите очи, при който не се отделя достатъчно слъзен секрет. В този случай се препоръчва най-вече риба тон.

Ленено маслo

Според текущи изследвания, то може да помогне срещу видове рак, свързани с хормонални нарушения (на гърдата, простатата, дебелото черво) и сърдечни заболявания, като подобрява нивата на кръвната захар, намалява честотата на горещите вълни, характерни за менопаузата и дори да предпази от артрит и астма, когато се използва като противовъзпалително средство.

Все още не е научно доказано, че лененото масло безспорно помага срещу всички тези заболявания, но със сигурност ще дойде добре на диетата ви.

Друг съвет: добавянето на ленено семе под формата на капсули към дневното меню ще ви донесе по-здрава коса и кожа.

Орехово масло



То споделя някои здравословни качества на рибеното масло, но и допълнително снабдява тялото с омега-3 мастни киселини.

Учените наскоро откриха, че ореховото масло намалява холестерола, докато рибеното понижава триглицеридите – друг вид мазнини в тялото. В крайна сметка и двата вида масло са полезни за сърцето.

Олио от рапица



Мислите да изпържите нещо за вечеря? Използвайте олио от рапица, което се произвежда от семената на едноименното растение.

То има най-ниско съдържание на наситени мазнини от всички други видове мазнини за пържене, включително слънчогледовото и царевичното олио, и по-малко от половината количество наситени мазнини в зехтина (който все пак си е полезен).

Подобно на рибеното, маслото от рапица може да предотврати сърдечни болести като намалява кръвното налягане и холестерола, както и да предотврати възпаления.

Сусамово олио



Като това от рапица, то може да помогне при възпаление, срещу холестерола и сърдечните заболявания. Използва се най-често в азиатската кухня, но спокойно можем да го осиновим и у нас.

През 2006 г. учени откриха, че ако човек, който има високо кръвно налягане замени всички мазнини, които използва, със сусамово масло, кръвното и теглото му намаляват след само 45 дни.

Все пак не прекалявайте с количеството, защото като всички останали полезни мазнини, сусамовото олио има около 13 г мазнини и 120 калории на супена лъжица.

Но пък е пълно с витамин Е и може да подейства добре на някои раздразнения на кожата.